Art.74. – Cheltuielile bugetului general consolidat pe anul 2011, cheltuielile bugetului de stat şi cele ale bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2011 se majorează potrivit prevederilor din prezenta ordonanţă prin derogare de la prevederile art.16 şi art.56 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, nr.69/2010, precum şi de la prevederile art.3 alin.(4) şi (5) din Legea nr.275/2010 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar.
Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2011
Comentariu pe Hotnews:
Propun urmatoarea ordonanta cu articol unic: "Pe intreaga durata a mandatului, prin derogare de la orice prevedere legala in vigoare, guvernul condus de Dl. Boc poate decide si face ce vrea el."
Nu ma pricep la economie si nu ma hazardez sa-mi dau cu parerea in domeniu. Consiliul fiscal si-a exprimat deja opinia cu privire la rectificarea bugetara: este ilegala. O stire de ieri care a trecut relativ neobservata pentru marele public sau a fost manipulata la maxim; pentru ca e vara, pentru ca e prea tehnica, pentru ca jurnalistii nu se obosesc sa citeasca legile sau lucreaza la RTV si A3 sau pentru ca, in general, nu ne mai pasa.
Asadar, din nestiinta ma abtin sa intru pe continutul ordonantei. De altfel, el a devenit irelevant odata cu explozia de creativitate a functionarului sau politicianului care a debitat articolul de mai sus, prin derogare de la orice standard comun de responsabilitate.
Contextul: in 2010, in intelegere cu FMI, se adopta Legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Se introduc o serie de reguli fiscale care urmaresc doua lucruri: transparenta si predictibilitate in proiectiile si executiile bugetare. Adica responsabilitate. O suprareglementare necesara prin insasi natura cronica a iresponsabilitatii politicianului roman. Suspendarea prevederilor unor legi, actele normative cu dedicatie, ordonantele cu efecte limitate in timp au fost sportul preferat al guvernelor in ultimii 20 de ani, metoda de furt legal si de alimentare a clientele politice sau pentru pomana electorala. Este reteta ce ne-a transformat, in termenii Bancii Mondiale, intr-un stat captiv in care legea e folosita pentru a servi grupuri de criminalitate economica-financiara. Prin adoptarea acestei legi in 2010, guvernul Boc a facut pasi lumina in fata spre statul de drept.
Derogarea de la statul de drept: Zilele acestea Guvernul a emis un proiect de Ordonanta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2011. Inteleg ca ne aflam intr-o situatie mai buna decat cea preconizata: avem un surplus de bani. Pe care trebuie sa-i folosim cumva si bine. Si aici ne ajuta legea responsabilitatii fiscal-bugetare (art. 16): in cazul rectificarilor bugetare, cheltuielile nu pot fi suplimentate decat pentru plata serviciului datoriei publice sau pentru plata contributiei la bugetul UE. Prevederea impiedica, deci, derapajele la care am asistat in 2008 cand Romania guvernului Tariceanu a devenit un parc de distractii pe bani publici. Astazi, inarmat cu argumentul investitiilor necesare pentru relansarea cresterii economice, guvernul decide ca poate lua o pauza de la respectarea legii si propune in ordonanta derogarea de la art. 16 si de la responsabilitate.
Am auzit aseara, in direct, ca avem girul FMI si al Comisiei Europene. Nu cred nicio iota. Jeffrey Franks nu se va duce in board-ul FMI sa sustina ca Romania isi indeplineste tintele asumate in acord prin incalcarea legii interne si a standardelor de accountability prevazute de aceasta. Imi e greu sa-mi imaginez o atare situatie.
Apoi, mai este o problema grava, dincolo de lipsa de onestitate in declaratii publice: organismul care da avizele de legalitate in guvern. E vorba de Directia Avizare Acte Normative din Ministerul Justitiei. O miza fenomenala. In timpul Monicai Macovei punctul de vedere al juristilor din Directie era suveran, iar reactiile in Guvern pe masura: amenintari si tipete la adresa Monicai Macovei care au culminat cu ignorarea avizelor negative date de Ministerul Justitiei prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. Apoi, dupa ce au dat-o afara, primul lucru pe care Chiuariu l-a facut in minister, inainte chiar de a incerca sa elimine procurorii sefi din DNA, a fost sa impuna o regula simpla: nu se mai dau avize negative pe legalitatea actelor normative emise de Guvern. S-a dat, deci, liber la hotie. Astazi, directia respectiva imi pare o nebuloasa. Nu-l suspectez pe Catalin Predoiu de prea multa vitejie, dar cred ca solidaritatea guvernamentala si conformismul politic trebuie sa aiba limite. Avizul pozitiv pentru derogarea de la o lege a responsabilitatii fiscale imi pare maximumul de cinism al exprimarii publice a iresponsabilitatii politice in Romania.
In loc de concluzii: Guvernul a decis, deci, ca articolul 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare ia o pauza; si cu el, Romania de la statul de drept. A ignorat, insa, si un alt articol, al 56-lea:
(1) Nerespectarea prevederilor art. 8, art. 10 alin. (4), art. 16 si art. 21 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza, in functie de gradul de vinovatie a persoanelor responsabile, cu amenda intre 2.000 lei si 20.000 lei si recuperarea prejudiciului, dupa caz. Pe perioada cercetarii administrative, persoanele responsabile sunt suspendate din functie.
Nu ca ar conta sau ca va fi aplicat. Dar imi pare o amara ironie care imi permite sa adorm zambind: in lumea posibilului, Romania este un stat de drept unde politicienii si functionarii raspund pentru faptele lor.
P.S. Multumesc celui care a scris legea responsabilitatii fiscal-bugetare, insa ii transmit ca a fost un naiv. Ne intalnim in lumea viselor!